Cancer de prostata

Ce este cancerul de prostata?

Cancerul de prostata este cel mai frecvent cancer al barbatului, depasind in ultima decada incidenta neoplasmelor pulmonare, colonice si rectale.

Este cancerul barbatului varstnic, incidenta fiind scazuta la barbatul sub 40 ani, doar 10% din totalitatea cazurilor de cancer de prostata fiind diagnosticate sub varsta de 50 ani.

 

Care sunt cauzele aparitiei cancerului de prostata?

Prin studii si observatii epidemiologice au fost identificate cel putin patru grupe de posibili factori responsabili de aparitia neoplasmelor prostatei: predispozitia genetica, influentele hormonale, dieta si factorii de mediu, factorii infectiosi.

 

Care sunt simptomele cancerului de prostata?

       Cancerul de prostata determina 2 tipuri de manifestari clinice:

  1. Manifestari generale: astenie, adinamie, insomnie, iritabilitate,durere vertebrala (metastaze osoase), icter obstructiv (metastaze hepatice), cefalee, tulburari neurologice si de echilibru, semne clinice de insuficienta renala (in obstructia caii urinare superioare)
  2. Manifestari locale, obstructive, de cauza mecanica, care apar tardiv: tulburari de mictiune (polachiurie, disurie, hematurie), retentie incompleta de urina, retentie completa de urina (globul vezical), falsa incontinenta de urina (urinare prin „prea plin”).

Infectia urinara este frecvent asociata in cancerul de prostata.

 

Cum se pune diagnosticul de cancer de prostata?

Diagnosticul clinic de probabilitate in cancerul de prostata se bazeaza pe tuseul rectal, deoarece glanda prostatica este usor accesibila palparii. Aceasta explorare a glandei prostatice poate fi efectuata in orice cabinet medical, orice modificare sau prezenta unei formatiuni nodulare impunand trimiterea la urolog.

In ultima perioada, ca test de screening in diagnosticul de probabilitate al cancerului de prostata, s-a impus efectuarea P.S.A.-ului (antigenul specific de prostata). Tuseul rectal, valoarea P.S.A., completate cu o ecografie transrectala efectuată cu un aparat performant si de un ecografist priceput, pot depista cancerul de prostata in faza precoce prin certitudinea adusa de punctia prostatei.

Examinarea ecografica a prostatei se face, de obicei, dupa examenul clinic si cuprinde mai multe etape care sa permita studiul prostatei pentru a descrie forma, dimensiunea, volumul, ecostructura, capsula anatomica, parenchim, vascularizatia dar si aspectul organelor vecine si a veziculelor seminale.

Pentru aceasta se va folosi examinarea suprapubiana, transperineala şi mai ales endorectala, ultima fiind cea mai performanta, atunci cand exista suspiciunea de cancer prostatic, permitand efectuarea punctiei dirijate pentru recoltarea de tesut prostatic pentru stabilirea diagnosticului histopatologic. Totodata ecografia endorectala permite evaluarea doppler a vascularizatiei prostatice.

 

Care este tratamentul cancerului de prostata?

Tratamentul chirurgical in faza incipienta a cancerului de prostata reprezintă cheia vindecarii complete a acestei boli. Procedura prin care intreaga prostata poate fi indepartata chirurgical se numeste prostatectomie radicala.

Chiar si fazele avansate ale cancerului de prostata beneficiaza de tratament: endocrin, chirurgical, chimioterapie, radioterapie, oferind ameliorari semnificative ale bolii.

Citeste mai multe…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s