Anestezia rahidiana sau Rahianestezia

Dr. Florentina Nalbaru

Dr. Florentina Nalbaru
Medic primar ATI

Chirurgia abdomenului inferior  incluzand chirurgia prostatei si a vezicii urinare ,chirurgia perineului ,chirurgia membrelor inferioare, se pot realiza in  rahianestezie.  Aceasta metoda de anestezie regionala este valoroasa si eficienta,motiv pentru care medicul anestezist o prefera  pentru aceasta grupa de interventii chirurgicale.

In ce consta rahianestezia?

Se realizeaza abordarea spatiului subarahnoidian in regiunea lombara,sub extremitatea inferioara a maduvei spinarii,eliminandu-se riscul lezarii acesteia.Reperarea spatiului se face cu un ac steril ,special, foarte subtire,apoi,cu ajutorul unei seringi se injecteaza o contitate foarte mica de anestezic local,producandu-se blocarea extinsa si temporara a nervilor spinali si fara risc de toxicitate sistemica.

Este necesar postul preanestezic?

Da,obligatoriu,dar modulat de la caz la caz de catre medicul anestezist.Este necesar pentru ca intotdeauna aceasta tehnica anestezica se asociaza cu sedarea pacientului in scopul instalarii amneziei si anxiolizei. Apoi, exista situatii neprevazute, in care sa se impuna continuarea operatiei in anestezie generala. Asadar,postul pentru alimente solide  si lichide neclare este de 6-8 ore iar pentru lichide clare de 2-3 ore.

Revenirea postanestezica este rapida. Dupa recuperarea mobilitatii membrelor inferioare, pacientul se poate mobiliza in planul patului, cum doreste.Poate bea apa.

Este foarte importanta hidratarea corecta a pacientului preoperator si postoperator; cateva zile inainte de operatie tineti cont si beti cel putin 2 litri de apa. Macar prima si a doua zi dupa operatie,veti bea ,de asemeni, 2 litri de apa.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s